Wat is de positieve bijdrage van een projectleider?

Projectleider bij eenzaamheid

Als projectleider binnen het thema eenzaamheid speel je een cruciale rol bij het coördineren, plannen, managen en leiden van het project. Je draagt bij aan een gestructureerde aanpak, goede samenwerking, kennisdeling en effectieve monitoring, wat uiteindelijk bijdraagt aan het succes en de impact van het project in de strijd tegen eenzaamheid. Naast deze taken gebruik ik mijn ondernemers-, communicatie-, ontwerp-  en concept-skills om een project letterlijk vorm te geven. Zorgen dat je doelgroepen snappen wat je zegt en herkennen wat je doet. Ik heb mijn eigen werkmanier van gemaakt. Ik leg je in de blog uit wat je als gemeente of welzijnsinstelling kunt hebben aan een goede, ondernemende, creatieve projectleider.

Coördinatie en planning

Als projectleider ben je verantwoordelijk voor het coördineren en plannen van alle activiteiten binnen het project. Dit omvat het opstellen van een gedetailleerd projectplan, het identificeren van de benodigde middelen en het vaststellen van realistische doelen en deadlines. Door een goed gestructureerde aanpak zorg je ervoor dat het project soepel verloopt en dat de gestelde doelen worden bereikt.

 

Stakeholdermanagement

Eenzaamheid is een complex probleem dat verschillende stakeholders raakt, zoals inwoners, lokale organisaties, zorgverleners en beleidsmakers. Maar vergeet vooral de ondernemers niet. Deze spelen een belangrijke rol als het gaat om bijvoorbeeld signaleren. Als projectleider speel je een belangrijke rol in het managen van deze stakeholders. Je creëert betrokkenheid, houdt communicatielijnen open en zorgt voor een goede samenwerking tussen alle betrokken partijen, legt hierin de verbindingen en gaat er in de praktijk op af i.p.v. vanuit je veilige bureau. Door effectief stakeholdermanagement te hanteren, vergroot je de kans op het behalen van duurzame resultaten. Een projectleider die deze verbindingen goed maakt, praktisch is en er op af gaat is van wezenlijk belang.

 

Teamleiderschap

Als projectleider stuur je een team aan dat betrokken is bij het project. Je zorgt voor een heldere communicatie, motiveert en inspireert teamleden en bewaakt de voortgang van taken. Door een positieve en ondersteunende teamcultuur te creëren, stimuleer je de creativiteit en samenwerking binnen het team. Dit draagt bij aan een efficiënte en effectieve uitvoering van het project.

 

Expertise en kennisdeling

Als projectleider ben je vaak goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en onderzoeken op het gebied van eenzaamheid. Je kunt deze expertise benutten om het project te verrijken en te sturen op basis van best practices en evidence-based interventies. Daarnaast kun je ook kennisdeling faciliteren door informatie en inzichten te delen met teamleden, stakeholders en andere relevante partijen. Creëer netwerkbijeenkomsten waar allerlei partijen iets aan hebben. Los dat ze allemaal iets hebben met het thema eenzaamheid, is het ook van belang dat er een community ontstaat die met elkaar ergens voor wil gaan. Namelijk zich inzetten voor het thema Eenzaamheid. Zorg dat er positieve ervaringen gedeeld worden, regel goede workshops en inspirerende presentaties, hou het thema en je community up tot date en geïnspireerd. Je kan ook interessante uitzendingen maken of podcasts maken, zo hou je er iets ‘blijvends’ aan over wat je altijd opnieuw kunt inzetten. 

 

Monitoring en evaluatie

Het monitoren van de voortgang en het evalueren van de resultaten zijn essentiële aspecten van projectmanagement. Als projectleider houd je de vinger aan de pols en evalueer je regelmatig de effectiviteit van de toegepaste interventies. Door middel van monitoring en evaluatie kun je bijsturen waar nodig en ervoor zorgen dat het project zich in de juiste richting ontwikkelt. Wat enorm helpt om een goede evaluatie vorm te geven, zodat je het echt neerzet, iedereen mee neemt in dit project en je het kunt laten zien aan je opdrachtgevers, de stakeholders, je team is een goed evaluatie – beleidsdocument. Ik maak altijd een mooie interactieve PDF die het hele jaar in beeld laat zien. Ik zet hier allerlei links in naar websites, cijfers, filmpjes, etc. Als je een voorbeeld wilt zien kijk dan even op deze link. 

 

Als projectleider Eenzaamheid kan je zoveel doen om dit thema op de kaart te zetten. Het ligt natuurlijk aan je budget hoeveel en wat je kunt inzetten. Er zijn zoveel acties, campagnes, activiteiten enz. te verzinnen. Goede doelen stellen met een goed projectplan en een begroting die op orde is, kan je meer dan je denkt. Daarbij waarom zou je altijd het wiel opnieuw uitvinden. Jouw gemeente is niet de enige gemeente waar eenzaamheid is. En of je nou in Groningen of in Terneuzen met dit thema bezig bent, je hebt overal te maken met dezelfde problematiek, je hebt te maken met dezelfde uitdagingen, met dezelfde doelgroepen, dus denk niet dat jij alles alleen moet doen. Weet dat al heel veel concepten en projecten gedraaid zijn en jij gebruik kunt maken van ervaring, kennis en producten.

 

HET CONCEPTENHUIS

Het Conceptenhuis is een platform waar al bewezen sociale concepten, projecten van verschillende thema in het sociaal domein waaronder zichtbaarheid campagnes, sociale mediacampagnes over allerlei sociale thema’s, verschillende producten op de planken liggen.

Waarom zou je daar geen gebruik van maken? Het kost je minder tijd en minder geld om deze te gebruiken. En hebben al bewezen dat ze werken. Er zijn meerdere opties: van één op één kopiëren en gelijk gebruiken, kleine op maat aanpassingen doen, maar ook is er de mogelijkheid om nieuwe concepten te ontwikkelen en te realiseren. Omdat deze concepten als een keer bedacht zijn, zijn de kosten laag. En daarbij kost het je dus ook geen of weinig tijdsinvestering.

 

Wil je meer advies, tips of inspiratie, bel, app of mail mij.

 

Krista Peeters

Previous
Previous

Hoe ziet een sociale mediacampagne eruit over eenzaamheid.